Čarobna: Etno farma s konjima, vjevericama i dječjom alkom

mirnovec,

Izlet na etno farmu na kojoj stanuju konji, vjeverice, zečići… Zvuči kao bijeg u bajku. Uređena poput farme iz najljepše slikovnice, s kućicama u cvijeću, starim bunarima, jezerom i predivnim livadama, Etno farma Mirnovec destinacija je koja vas oduševljava na prvi pogled.
Pronaći ćete je skrivenu u zelenilu, vrlo blizu Zagreba, točnije na putu prema Samoboru. Kada skrenete lijevo između novih zgrada u Anindolu i kada vam se, nakon malog puteljka, pred očima otvori ovo zeleno carstvo, odmah ćete prepoznati da je nastalo iz ljubavi. Iz ljubavi prema konjima, jahanju i prirodi. A sve je krenulo s jednom konjušnicom, malom kućicom i jednom djevojčicom zaljubljenom u jahanje.


Danas je to zaokružena priča, destinacija na kojoj ćete poželjeti svom mališanu organizirati proslavu rođendana, krstitke, prvu pričest… Farma na kojoj će mali i veliki zaljubljenici u konje moći jahati ove plemenite životinje. Etno kutak koji čuva tradiciju i za najmlađe organizira kampove, druženja, upoznavanje sa starim alatima, natjecanja u gotovo zaboravljenim igrama.
No, krenimo redom. Priču Etno farme Mirnovec pokrenuli su vlasnici Franjo i Barica čija je kćer, zaljubljenica u konje i jahanje, bila inspiracija za predivno imanje. Kako bi njihova djevojčica imala sve za svoj omiljeni sport, krenuli su s konjušnicom i kućom za odmor.

Uskoro je Etno farma Mirnovec dobila još nekoliko tradicionalnih kuća koje su na imanje dovezene iz raznih dijelova Hrvatske, s Korduna, Banovine, Turopolja, Zagorja, Samobora… Dijelovi su dorađeni, restaurirani, dotjerani i tako su nastali restoran Baraž, kućica Djeda Mraza, kuća za stanovanje.
Između ovih predivnih tradicionalnih kuća, livade i konjušnice, smjestila se prostrana terasa na otvorenom. Štiti ju i ukrašava veliki slamnati krov, a predivni eksterijer nadopunjuju razni ukrasni detalji.

Na imanju su svoj dom pronašle i dvije razigrane vjeverice, nekoliko kunića, patkice, kornjače, ribice. No, najveća vrijednost imanja su konji, na kojima ljubitelji ovih plemenitih životinja mogu jahati, rekreativno ili u cilju dobivanja jahaće dozvole.
Na Etno farmi Mirnovec možete organizirati slavlja, rođendane, a u ponudi imaju i dječje kampove u kojima može sudjelovati do 20 djece od 7 do 16 godina.

Na edukativnom kampu u predivnoj zelenoj oazi farme djeca će prvo proći praktični dio te naučiti kako prići konju, kako se čisti, kako se s njim ophodi, kako staviti opremu i još puno toga.

U teorijskom dijelu naučit će zašto su konji životinje stada, zašto se na određeni način ponašamo s njima…

Ovisno o aranžmanu, tj. dolazi li dijete u kamp od šest dana, cjelodnevni ili poludnevni, i program se prilagođava. Voditelji će tako za mališane osmisliti natjecanja u skakanju u vrećama, potezanju konopa, guranju tačaka, a najmlađe najviše oduševi dječja alka. Naravno, trčeći. U jednodnevnom programu skakat će na trampolinu ili se spuštati niz napuhane dvorce ili, jednostavno, uživati trčeći livadom.
U kampu djeca uče o timskom radu, konji i životinje pomažu im da razvijaju osjećaj odgovornosti, a kroz razne radionice razvijaju kreativnost, motoriku i poboljšavaju koordinaciju. Djeca u kampu stječu i nova prijateljstva koja se nastavljaju i izvan kampa. Dobna granica je od 7 do 16 godina, a program je prilagođen djetetovom uzrastu i prethodnom znanju.

Etno farma prilagođena je i za posjete za vrtićku i školsku djecu, a ono što je najviše razveselilo malene bilo je selo Djeda Mraza koji je iz Laponije došao za Božić. U njegovoj kućici djeca su ga mogla upoznati, dodirnuti njegovu bijelu bradu, fotografirati se s njim, a naravno dobila su i poklon. Tijekom blagdanskih dana etno farma izgledala je zaista poput čarobnog sela sa sjevera svijeta.
Osim programa za najmlađe i odrasli će uživati na ovom imanju. Organiziraju se razne privatne i poslovne svečanosti, team building druženja, seminari, a u sklopu imanja nalazi se i teren za nogomet, s rasvjetom, za sve ljubitelje ovog sporta. Moguće ga je iznajmiti i na nekoliko sati.

Zaželite li se, pak, okrijepiti domaćom tradicionalnom hranom, u restoranu Baraž očekuju vas prave gastro delicije. Etno farma Mirnovec bajkoviti je kutak nadohvat ruke, okupan zelenilom i ispunjen mirom.

Ako želite uživati u jelima krčme i kušaonice Baraž, svakako je potrebno najaviti svoj dolazak te rezervirati datum. Za šetnju i posjet farmi i konjičkom klubu nije potrebna najava. Za sve detalje i mogućnosti ove predivne destinacije najbolje je kontaktirati ljubazno osoblje ili upit poslati e-mailom.

Foto: Ustupila Etno farma Mirnovec
KONTAKTI:
Etno farma Mirnovec
Samobor
tel:
091 333 00 71
Mail: [email protected]

Web:  www.etnofarma.com

Facebook:  Etno farma Mirnovec

Da li ste pročitali ove članke?

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>