Ponosan i lijep: Grad čeličnih skulptura i pobjedničke utvrde

Sisak,

Grad smješten na ušćima rijeka Odre u Kupu i Kupe u Savu, izniknuo iz plodnog tla Panonske nizine, ukrašen parkovima i zelenilom – grad Sisak, spada u one gradove čija će toplina, mirnoća, ali i ponuda te raznolikost oduševiti svakog gosta.  Jedinstven po parku skulptura izrađenih u čeliku, sa starim mostom simbolom grada, s predivnom šetnicom uz Kupu i bezbroj događanja grad Sisak spada u destinacija koju trebate otkriti, istražiti i doživjeti iz prve ruke.

Grad je to izvrstan za bijeg iz gužve metropole, dovoljno udaljen, a opet dovoljno blizu – izniknuo  u predivnom dijelu bogate zelene nizine.
Donosimo vam top 11 činjenica i znamenitosti Siska – vodič za upoznavanje ovog panonskog bisera  Lijepe naše.

1. Utvrda Stari grad –Utvrda Stari grad spomenik je nulte kategorije, a simbol je pobjede nad Turcima. Naime, Sisak je grad uz kojeg se veže  prva velika pobjeda ujedinjenih kršćanskih snaga Srednje Europe protiv turske vojske.  U vrijeme borbi s Osmanlijama, radi zaustavljanja turskog prodora, na ušću rijeke Kupe u Savu, počinje se graditi sisačka utvrda. Gradnja je započela 1544. godine, a 1550. godine bila je osposobljena za osnovnu namjenu. Za gradnju je korišten pretežno građevinski materijal ruševina rimske Siscije.

Utvrdu je osmanski vojskovođa Hasan paša Predojević opsjedao tri puta, a slavna pobjeda, koju je izvojevalo tek 300 vojnika  dogodila se 22.06.1593. i priskrbila je zapovjednicima tadašnje kršćanske vojske pohvale pape Klementa VIII., njemačkog cara Rudolf II. i španjolskog kralj Filip II. Ova pobjeda, značila je zaustavljanje prodora Turaka prema zapadu. Ispred utvrde posljednjih godina održava se manifestacija Bojevi za Sisak A.D. 1593. godine. Ove godine manifestacija se održava po četvrti put 18.-19.06.

2. Park prirode Lonjsko polje – Posjetite li Sisak i okolicu znajte da ste došli na najveće zaštićeno područje ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom dunavskom porječju. Lonjsko polje odlikuje bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta.

Nije stoga čudno da je malo selo Čigoč, udaljeno samo 28 kilometara od Siska, 1994. godine Europska zaklada Euronatur, proglasila prvim Europskim selom roda.  Svake godine, posljednje subote u lipnju, u Čigoču se održava velika proslava Dana roda, s bogatim kulturnim, rekreativnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima.  Selo Čigoč, dobilo je i brončanu plaketu ‘Entente Florale’ za izniman ugođaj i okoliš.

3. Stari most – Prvi drveni most na rijeci Kupi izgrađen je 1862., no preopterećen prometom dotrajao je i zamijenjen j e  1934. zidanim mostom.  Most je to koji je postao kasnije jednim od vizualnih simbola grada, a Siščani su ga nazvali  Stari most.
Izgrađen je od tradicionalnih sisačkih materijala, kamena i opeke.  Od 20. listopada 2010.g. most je zatvoren za promet autobusa i svih vozila težih od dvije tone.

4. Arheološki lokalitet ‘Siscia in situ’ – Siscia je u rimsko doba bila pravi velegrad s oko 30 000 stanovnika, vodovodnim i kanalizacijskim sustavom, forumom, dovnicom novca i ostalim elementima rimskog urbaniteta.

Arheološki park Siscia ”in situ’ – predstavlja ostatke  rimske arhitekture: jugozapadni bedem s kulom s kraja 2. – početka 3. st., a unutar bedema su i ostaci horreuma –rimskog skladišta za žito, sagrađenog početkom 4. st.

5. Park skulptura – Peći nekad impresivne Sisačke Željezare, možda su se ugasile, ali iznimno vrijedna industrijska baština Siska, očuvana je dijelom kroz park skulptura, nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika.
Park skulptura čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao sastavnog dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na otvorenom, javnom prostoru sisačkog naselja Caprag. Svojom urbanističkom kompozicijom i strukturom čini važan i reprezentativan segment društveno-povijesne i kulturne baštine grada Siska.
Sve skulpture su nastale tijekom trajanja Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u vremenu od 1971. do 1990. godine., a autori skulptura su mahom protagonisti suvremene hrvatske, kao i skulpture autora s prostora bivše Jugoslavije, nastale sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, te nekolicine umjetnika koji su primarno po svom akademski završenom usmjerenju slikari, ali su ostvarili raritetna kiparska rješenja. Osnovni materijal od kojeg su izrađene sve skulpture je čelik, često u kombinaciji s industrijski proizvedenim metalnim predmetima (cijevi, metalne ploče, dijelovi strojeva) nastalim u autentičnom okrilju Željezare Sisak. Park skulptura upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

6. Šetnica Slave Striegla – Noći uz rijeku i predivnu šetnicu ne morate zamišljati, dovoljno je posjetiti Sisak i prošetati uz Kupu čije vizure, bilo u sumrak ili zoru, oduzimaju dah. Nastala je na mjestu na kojem  su se još  u 18. stoljeću nalazila lučka postrojenja koja su služila za pretovar robe koja je dolazila Kupom. Šetnica je danas  srce grada i mjesto je za druženje.

Neke od najljepših vizura grada vezane su upravo za Šetnicu, a ako je posjetite prvi vikend rujna kada se  organizira manifestacija Kupske noći,  osjetit ćete čaroliju ove predivne Šetnice s kojom se Siščani ponose.

7. Rijeka Kupa – Kao najljepši ukras grada, okupana zelenilom, ukrašena cvijećem, šetnicom, načičkanim kafićima, rijeka Kupa mjesto je gdje možete uživati u raznim aktivnostima.

Vožnji kanuom, kajakom, uživati u raftingu, kupanju na uređenoj plaži, a njezinom tokom polovi i neretvanska lađa.

8. Šetalište Vladimira Nazora  – Najstarije šetalište u Sisku koje će vas oduševiti glazbenim paviljonom, paviljonom perunika, crkvom…  Sveti Quirin je zaštitnik Sisačke biskupije,  pa tako u gradu svakako trebate posjetiti baziliku  sv. Qurina,  spomenik, arheološko nalazište…

9. Vojni Sisak – U 17.st. na desnoj obali rijeke Kupe izgrađuje se Vojni Sisak koji se nalazio u sklopu Vojne Krajine, te je predstavljao trgovačku sponu između civilne i vojne Hrvatske. U Vojnom Sisku postojao je hotel ‘K caru austrijanskom.’ Zgrada Žitnog magazina jedno je od prvih skladišta koje je u Sisku sagrađeno. Pretpostavlja se da je žitni magazin potpuno dovršen i pušten u promet, krajem 1765. godine ili u prvoj polovici 1766. godine.
Žitni magazin je imao iznimno velik značaj, kako za razvoj sisačke trgovine, tako i za razvoj riječnog brodarstva, odnosno za razvoj čitavog grada Siska. Nakon njegove izgradnje, te uređenja kupskog korita, Sisak se u samo nekoliko desetljeća prometnuo u jedno od najvažnijih prometnih i trgovačkih središta sjeverozapadne Hrvatske. U Sisku se nalazi i austrougarska zgrada s kraja 19. stoljeća koja do danas nije mijenjala namjenu.

10. Park šuma Viktorovac  – Zaštićeni perivoj Viktorovac nosi ime po svom tvorcu Victoru Schroederu koji ga je 1901. godine počeo uređivati po uzoru na zagrebački Maksimir. Šumica obuhvaća više od šest hektara prirodne i sađene šume. Davne 1906. godine u prostor je spretno uklopljen i Schroederov izvor pitke vode.

11. Sisak – Europski grad sporta 2019. – Sisak, grad bogate povijesne, kulturne i prirodne baštine, odnedavno je službeno i europski grad sporta čime se pridružio obitelji od 300 europskih gradova i to kao jedini hrvatski grad srednje kategorije (25.000 – 500.000 stanovnika) s ovom prestižnom titulom. Podatak da grad ima sedamdesetak sportskih klubova u preko 30 sportova i sportskih grana te preko 4.000 registriranih sportaša koji ostvaruju iznimne rezultate ne samo na državnoj nego i europskoj razini i činjenica da su posljednjih godina napravljeni veliki pomaci na području sportske infrastrukture i sportskih programa koji se provode kao i u načinu funkcioniranja Zajednice sportskih udruga grada Siska, prepoznala je organizacija ACES Europe dodijelivši ovo priznanje Gradu Sisku.

Malo je gradova kontinentalne Hrvatske s tako raznolikom ponudom sportskih programa i tolikim brojem objekata dostupnim svim građanima. Jedan od takvih objekata je i prošle godine otvorena Ledena dvorana Zibel, moderan i reprezentativan sportski objekt, izgrađen na mjestu starog klizališta, doslovno nad povijesnom zgradom stare pivovare koja je bila jedna od prvih pivovara u ovom dijelu Europe i zaštićeno je kulturno dobro. Novo klizalište prepoznao je i naš najtrofejniji hokejaški klub Medveščak koji je ove sezone, u sklopu EBEL lige, nekoliko utakmica odigrao upravo u Sisku, a brojni ljubitelji hokeja iz svih dijelova Hrvatske došli su navijati za Medvjede. To je jedan od pokazatelja da ovaj grad ima potencijala i kao odredište sportskog turizma.

JESTE LI ZNALI:
–    Prva željeznička pruga u Hrvatskoj izgrađena je na relaciji Zidani Most, preko Zagreba do Siska.
–    Sedamdesetih godina 20. stoljeća Sisak je bio jedan od četiri najvažnija industrijska grada u tadašnjoj državi.
–    Tlocrt središta današnjeg Siska uvelike se poklapa s rimskim gradom Siscijom, pa tako šećući ulicama grada, koračate rimskim ulicama.

FOTO: TZ grada Siska, Gradska Galerija STRIEGLKontakti:
Turistička zajednica grada Siska
Rimska 13/a
44 000 Sisak

tel: +385 44 522-655, +385 44 521-615
Facebook: Turistička zajednica grada Siska
web: www:sisakturist.hr
email: tzgsiska@tzgsiska.tcloud.hr

Odgovori