Hrvatski umjetnik: Život stvoren za filmsko platno

Ivan Meštrović bio je kipar, tvorac više arhitektonskih i književnih djela te sudionik važnih političkih događanja. Darovnim ugovorom sklopljenim između Meštrovića i tadašnje Narodne Republike Hrvatske, darovao je hrvatskom narodu obiteljsku kuću i atelijer u Zagrebu (danas Atelijer Meštrović), obiteljsku vilu s atelijerima u Splitu (danas Galerija Meštrović), sakralno – umjetnički kompleks Crikvine – Kaštilac u Splitu i grobnicu obitelji Ivana Meštrovića – Crkvu Presvetog Otkupitelja kod Otavica

Galerija Meštrović

Na Mejama u Splitu nalazi se Galerija Meštrović – vila s atelijerom koju je Meštrović gradio po svojoj zamisli u suradničkom timu s arhitektima Haroldom Bilinićem i Lavoslavom Horvatom. Bila mu je obiteljski dom, atelijer i galerijski prostor. Okružena mediteranskim vrtom s brončanim skulpturama Galerija je mjesto s kojeg se pruža jedinstven pogled prema moru i srednjodalmatinskim otocima. Na ovom prekrasnom mjestu Ivan Meštrović i njegova obitelj provodili su svoja ljeta.

U Galeriji se nalaze umjetnikova remek-djela izvedena u mramoru (Psiha, Kontemplacija), u bronci (Daleki akordi, Kiklop, Perzefona, Gospa s djetetom, Job), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli) i gipsu (Pietà) kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Stalni postav Galerije čini prizemlje u kojem su postavljene mramorne skulpture i blagovaonica koja je zadržala izvorni karakter umjetnikova doma te je u njoj postavljen Meštrovićev namještaj, nekoliko slika i brončanih portreta članova obitelji. Velika izložbena dvorana posvećena je skulpturama sakralne tematike, a na katu su predstavljena Meštrovićeva djela nastala pod utjecajem impresionizma, secesije i art décoa. U središnjoj dvorani izlošci tematiziraju ljudsko tijeloneiscrpan izvor umjetnikova nadahnuća. Uz skulpture, crteže, slike, arhitektonske nacrte i namještaj Galerija čuva i dokumentaciju koja se odnosi na život i opus Ivana Meštrovića.

Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac

Ovaj sakralno – umjetnički kompleks nalazi se nedaleko od Galerije Meštrović, a nastao je adaptacijom ruševnog utvrđenog poljoprivrednog imanja obitelji Capogrosso iz 16. stoljeća. Meštrović i njegov brat Petar kupili su ovaj zapušteni kompleks te ga preuredili i prenamijenili. U zapadnom dijelu kompleksa nalazi se trijem na kojem je izložena kamena skulptura Autor Apokalipse te crkvica sv. Križa u kojoj se nalaze drvene skulpture s motivima iz  života Isusa Krista. Riječ je o Raspelu iz 1916. godine i 28 reljefa nastalih od 1916. do 1950. godine. U istočnom dijelu kompleksa nalazi se crkvica Gospe od Dobrog Savjeta iz 16. stoljeća. Zbog arhitektonsko – skulpturnog obilježja cjeline, spajanja prirodnog i povijesnog ambijenta kao i radi umjetnikove emocionalne vezanosti za ovaj prostor Crikvine zauzimaju jedinstveno mjesto unutar Meštrovićeva opusa.

Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama

Upravo je ova Crkva posljednje počivalište velikom hrvatskom kiparu kao i najbližim članovima njegove obitelji. Meštrović je ovu građevinu, oblikovanu čistim geometrijskim elementima i nadsvođenom kupolom, osmislio kao spoj memorijalnog, umjetničkog i sakralnog objekta. Crkva se nalazi nedaleko od obiteljske kuće Meštrovića u Otavicama, na brežuljku usred Petrova polja odakle se pruža pogled na rijeku Čikoluplodne oranice. Na unutarnjem uređenju Crkve radili su osim Meštrovića i njegovi učenici Grga Antunac, Antun Augustinčić, Ivo Lozica, Marijan Matijević, Dragutin Orlandini i Vanja Radauš. Crkva odiše harmonijom, zidna oplata, rastvorena izmjeničnim pravokutnim i polukružnim nišama ukrašena je reljefima evanđelista te scenom Porođenja i Oplakivanja, a nad oltarom se uzdiže golo tijelo Vječno raspetoga kojega nosi serafin.

Atelijer Meštrović u Zagrebu

Smješten na zagrebačkom Gornjem gradu, u neposrednoj blizini crkve sv. Marka, Atelijer Meštrović atraktivan je memorijalno – izložbeni prostor u kojemu je sačuvan autentičan ambijent života i rada Ivana Meštrovića. Početni fundus ovog Atelijera od 147 umjetnina koje je Meštrović darovao, sustavno se dopunjavao i danas sadrži više od 300 umjetnina. U Atelijeru su izložena djela nastala u prva četiri desetljeća umjetnikovog stvaralaštva; skulpture u mramoru, kamenu, drvu i bronci, reljefi, crteži i grafike. Poveznu nit čini Meštrovićeva usmjerenost na ljudski lik u širokom spektru tema, od kojih su najbrojnije tema majke i djeteta sa svjetovnim i religijskim predznakom, portreti, ženski aktovi, religijska i mitološka tematika te spomenici povijesno važnim osobama. Među izlošcima u atriju ističu se Žena u grču (skulptura u bronci), Majka u razmišljanju (skulptura od mramora) te Amor i Psiha (reljef) nastao u Parizu. U prostoru atelijera nalaze se i monumentalne skulpture Majka i dijete od orahova drva, mramorna Žena kraj mora te manje plastike: Mojsije i Djevojka s lutnjom nastale u Rimu, Gospa s djetetom izrađena u Cannesu te brončani Čovjek koji piše (autoportret). Skulpture u bronci Povijest Hrvata, Miloš Obilić te vaza koju je Meštrović radio za prijatelja i mecenu K. Wittgensteina izložene su u vrtu. Tu se još nalaze i originalni primjerci namještaja koje je dizajnirao Ivan Meštrović te brojna druga djela.

Zakoračite i vi u dio povijesti ovog cijenjenog umjetnika koji je za života izlagao u Victoria & Albert Museumu u Londonu i u Metropolitan Museum of Art u New Yorku! Biografiju Ivana Meštrovića pročitajte ovdje.

Muzeji Ivana Meštrovića

Galerija Meštrović

Šetalište I. Meštrovića 46, Split

Tel: +385 (0)21 340 800

e-mail: mim@mestrovic.hr

Web: www.mestrovic.hr

Kontaktirajte objekt:

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Odgovori