Izlet 3: Bili smo u Jastrebarskom!

U nedjelju, 01. lipnja poveli smo na cjelodnevni izlet slušatelje 2. programa Hrvatskog radija i čitatelje portala kamonaizlet.hr. Cilj? Jastrebarsko! Kišni oblaci i promjenjivo vrijeme nisu nas omeli u upoznavanju prije polaska na izlet u organizaciji Zagrebačke županije i portala www.kamonaizlet.hr.

Već prije 8 sati na parking iza Cibone počeli su pristizati prvi putnici. Mjesta u autobusu osvojili su u maloj igri brzine na 2. programu Hrvatskog radija. Dobro raspoloženi krenuli smo put Jastrebarskog k našoj prvoj destinaciji – Perivoju obitelji Erdody. Par kapi kiše nije nas omelo u razgledavanju grada te u laganoj jutarnjoj šetnji predivnim parkom.

Put nas je dalje vodio u svetojanske brežuljke gdje se nalazi Etno udruga Sveta Jana koju nam je predstavila njihova predsjednica, simpatična Jasnica Vojvodić. Uistinu zanimljivi izlošci, godinama brižno sakupljani, ispričali su nam priču o nekoj davnoj prošlosti i sasvim drugačijem životu. Impresivna zbirka nije nikog ostavila ravnodušnim; djeca su sa zanimanjem gledala nekadašnje đačke rekvizite (pločica i kreda), žene su razgledavale stare pegle, škrinje sa posteljinom i tkalačke stanove dok su muškarci u nevjerici slušali priču o tome da postoji velika mogućnost da su nekada baš muškarci sami tkali i šivali svoje odjevne predmete.

Nakon toga put nas je vodio do Mlinareve iže, mlina iz 1890. godine kojeg i dan danas održava i u njemu spravlja brašno 80-godišnji mlinar Zvonko. Kako je rođen u jednom od obližnjih mlinova, te je u mlinu i proveo svoj radni vijek, nismo se mogli namjeriti na boljeg sugovornika. Pred rastanak nam je i zasvirao, a svi smo se opskrbili kukuruznim brašnom kojeg nam je mlinar Zvonko osobno samljeo u mlinu.

Sljedeća stanica bio je Planinarski dom Žitnica. Nalazi se na Japetiću, na 815 metara nadmorske visine. Nakon ukusnog ručka bilo je vrijeme za malo rekreacije. No, kišni oblaci nadvili su se nad Japetićem te smo, umjesto u raznoraznim aktivnostima u prirodi, uživali u prekrasnom pogledu na okolna mjesta te smo uz zabavu, priču i druženje dočekali i malo natjecanje u ispijanju gemišta. Gemištacija je prošla i više nego zanimljivo. Pobjednik je doslovno “pomeo” konkurenciju; popio je gemišt brzinom munje, toliko brzo da ga čak ni naš fotoaparat nije uspio uhvatiti u trenutku ispijanja gemišta. Skinuvši se u hrvatsku majicu pobjednik je ponosno primio nagradu – odlične butelje Vinarije Orlanda Sesana.

Na idućem izletu kojeg pripremamo već sljedeće nedjelje pridružite nam se i vi. Vodimo vas, potpuno besplatno, u Ivanić-Grad, Seoski turizam Kezele, Sajam Eko hrane… Kako do mjesta u busu? Jednostavno! Slušajte 2. program Hrvatskog radija i putujte s nama! Vidimo se!

p.s. Hvala svima koji su putovali s nama u Jastrebarsko!

Odgovori