Europska prijestolnica kulture 2021.

Novi Sad,

Grad je to koji je desetljećima unazad gradio prepoznatljivost i različitost na osnovu svog multikulturalnog karaktera, te  na osnovu velikog broja kulturnih i obrazovnih institucija koje posjeduje. S izuzetnim geografskim položajem na srednjem toku Dunava i ključnim europskim vodenim i kopnenim koridorima, važna kompetitivna prednost je i  srednja veličina grada, idealna za život, te je ujedno i značajan privredni, upravni i kulturni centar regije. Novi Sad je nova ‘Europska prijestolnica kulture 2021’.
Prepoznat kao sigurno, zdravo i poticajno mjesto za život, rad i investiranje, Novi Sad je grad u kome zajedno živi 26 nacionalnih manjina.

U epohi prosvjećenosti i modernizma središte srpske kulture i stvaralaštva, s Maticom srpskom kao najstarijom srpskom kulturnom i znanstvenom institucijom, Novi Sad je danas moderan, sveučilišni, kulturni, turistički, znanstveni, politički i administrativni centar AP Vojvodine.
Grad muzeja, galerija i kazališta, tradicijom bogat festivalski grad međunarodnog značaja.
Novi Sad 2
Europska prijestolnica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost europskih kultura, ojačale kulturne veze među Europljanima, spojili ljudi iz različitih europskih zemalja, upoznale druge kulture, promoviralo uzajamno razumijevanje i ojačao osjećaj europejstva.

Grad Novi Sad je donio odluku da se kandidira  za titulu Europske prijestolnice  kulture 2021. godine, kada će ona po prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Europske unije. Proglašenjem Novog Sada za Europsku prijestolnicu kulture 2021. grad će narednih godina imati za cilj osnažiti  kulturnu vitalnost grada, omogućiti urbanu regeneraciju, te poboljšati  internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

OMLADINSKA PRIJESTOLNICA EUROPE 2019.

Grad Novi Sad, nakon osvajanja prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2021. godine, proglašen je i za Omladinsku prijestolnicu Europe. Ta titula se dodjeljuje europskom gradu na period od godinu dana, a u tijesnoj konkurenciji sa francuskim gradom Amiensom, britanskim Deri  City & Straban, Manchester  i talijanskom  Perugiom , Novi Sad je odnio pobjedu za 2019. godinu. U toku tog perioda, izabranom gradu se pruža prilika, da kroz višenamjenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i programe razvoja za mlade.

Poslije  finalne prezentacije projekta ‘Novi Sad – Otvara vrata’,  koju je održala novosadska delegacija u Varni, 11 članova stručnog žirija donijelo je odluku da upravo Novi Sad ponese titulu Omladinske prijestolnice Europe 2019.

Nakon manifestacije ‘OPENS Day’ u samom centru grada, te otvaranja prvog ‘Omladinskog kluba’, a zatim i slanja detaljne aplikacije na preko 200 stranica donesena je i ova povijesna  odluka za Novi Sad.
Kandidatura Grada Novog Sada za Omladinsku prijestolnicu Europe bila je svojevrsni poziv mladima da se aktivno uključe u razvoj i izgradnju vlastite  nezavisnosti, a zato je moto kandidature bio ‘Opening Doors’.

Ovo je veliki uspjeh za Novi Sad da u samo jednoj godini postane Europska prijestolnica  kulture 2021. godine i Omladinska prijestolnica  Europe 2019. godine. Time se Novi Sad, uz to što je domaćin jednog od vodećih europskih festivala, i definitivno pozicionirao kao nezaobilazna destinacija u Europi.

EXIT fondacija inicirala je i vodila proces kandidature Novog Sada za Omladinsku prijestolnicu Europe 2018. godine i dovela Novi Sad do samog finala, dok su omladinske organizacije Novog Sada nastavile započet proces i vodeći kandidaturu za 2019. godinu donijele Novosađanima pobjedu.
Foto: Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija grada Novog  Sada

Odgovori