13 razloga zašto posjetiti dalmatinsku obalu

dalmatinska obala

Preporuka za posjetiti našu zemlju koja dolazi iz usta stranaca jedna je od možda najboljih promocija našeg turizma. Objavljena na Buzzfeedu pod naslovom ’13 nevjerojatnih stvari za vidjeti i učiniti na dalmatinskoj obali’ još nas je više zaintrigirala, a svakako je zanimljivo vidjeti kako nas doživljavaju stranci.  Nakon Zagreba otkrivamo vam kako strani gosti doživljavaju našu obalu.

1. Izgubite se u predivnom Trogiru  
Gradić udaljen 27 kilometara od Splita, čiji naziv ima grčko porijeklo, a u arhitekturi su vidljivi utjecaju Venecije, te grčke i rimske kulture oduševljava  već 2000 godina . Osim kafića s otvorenim terasama i nevjerojatnim pogledom, srednjovjekovnih uličica, ljubitelji serije ‘Dr. Who’ prepoznat će Trogir kao mjesto radnje jedne od epizoda slavnog britanskog znanstveno fantastičnog serijala.

2. Najedite se ćevapa u Podstrani

Predgrađe Splita osim poznatih plaža ima, kaže blogerica još jedan razlog zbog kojeg ga trebate podsjetiti. Nju su naime, oduševili  ćevapi na štandu Bili Pivac koje poslužuju s mnogo povrća.

3. Sunčajte se u Bolu
Blogerica je otkrila i Brač, a Bol preporučuje kao idealno mjesto za sunčanje u toplesu.

4. Opskrbite se lokalnim proizvodima u Splitu
Splitska tržnica od sedam sati ujutro spremna je poslužiti kupca povrćem, uljem, medom, ribom te drugim namirnicama. Mnoge od njih dopremili su trajektima starosjedioci obližnjih otoka, a s obzirom da ćete se teško sporazumjeti dovoljno je samo   uprti prstom i ubrzo ćete biti opskrbljeni domaćom hranom i spremni za piknik.

5. Kajakajte na mirnim vodama Omiša
Dom ‘sjajnog’ kanjona rijeke Cetine, lučki gradić u podnožju planine idealan je za planinarenje, vožnju kajakom i izlete, kao i turističke posjete raznim znamenitostima.

6.Ponovite povijest u Zadru
Crkva sv. Donata najveći je i najbolje očuvani primjer bizantske arhitekture u Hrvatskoj, a stara je više od tisuću godina. No to i  ne zvuči tako puno kad se usporedi sa starošću samog grada koji je star više od 3.000 godina unatrag.

7. Osjetite mirise i okuse Supetra
Supetar se, kao i Bol, nalazi na Braču. Turisti mogu posjetiti mauzolej, toranj sa satom,  crkve ili jednostavno mogu sjesti u jedan od kafića na rivi i uživati u pogledu i kavi sve dok ne budu  spremni prijeći na vino, kaže blogerica.

8. Popijte previše vina na Hvaru
Hvar mnogi zovu i ‘otokom vina’, zahvaljujući  vinogradima u kojima raste grožđe od kojeg se rade prepoznatljiva suha bijela vina. Hvar je pun vinarija i trgovina vinom pa nema smisla planirati, već se jednostavno prepustiti slučaju i nasumice odabrati gdje ćete početi piti.

9. Istražite Vis biciklom
Vis je otok do kojeg se može doći iz Splita, a od kopna se nalazi oko 45 kilometara. Idealan je za ljubitelje biciklističkog turizma, a to je ujedno i najbolji način za kretanje po otoku. Postoji priča kako su Grci prvo grožđe u Dalmaciji zasadili upravo na Visu. Bila to istina ili ne na otoku se nude izvrsna vina koja odlično idu uz morske plodove.

10. Planinarite iznad Makarske
Makarska je grad u sjeni planine Biokovo s koje puca pogled na Jadran. Turisti koji prvi put  idu na planinu trebali bi se svakako priključiti turi s vodičem.

11. Posjetite najmanju katedralu na svijetu u Ninu
Crkva Sv. Križa u Ninu poznata je i kao ‘najmanja katedrala na svijetu’. Crkva datira iz 9. stoljeća, a samo je dio bogate povijesne ponude Nina. U njoj su prema narodnoj predaji krunjeni hrvatski kraljevi.

12. Kampirajte u Zatonu
Vrlo je malo turista koji nisu čuli za Dubrovnik, no lako je moguće kako ih je znakovito više koji nikad nisu čuli za Zaton koji se nalazi samo osam kilometara sjevernije . Zaton je već desetljećima omiljeno mjesto za kampiranje pa se preporučuje svim turistima željnima ovakvog odmora.

13. Uživajte u Igri prijestolja u Klisu
Klis se nalazi podno istoimene srednjovjekovne tvrđave s koje puca pogled na Split i okolicu. Tvrđava je bila dom nekoliko kraljeva kroz konfuznu, ali fascinantnu povijest Hrvatske. Nekoliko scena iz serije ‘Igra prijestolja’ snimljene su u tvrđavi, pa pripremite fotoaparat, na kraju zaključuje blogerica Maria Yagoda freelance novinar koji prati gastronomiju i putovanja, a koja je u jesen 2013. boravila na dalmatinskoj obali.

Odgovori