10 činjenica o Zagrebu koje iznenađuju turiste

Zagreb,

Glavni grad Hrvatske čini se posljednja je hit destinacija među njemačkim turistima. U čemu je leži tajna ljubavi između Nijemaca i Zagreba otkrio je novinar web časopisa Local . Naime, s obzirom da je Zagreb sve češća destinacija upravo njemačkih turista, udaljen samo dva sata leta avionom te povezan sa čak 30 letova tjedno, hit je metropola u kojoj su njemački turisti sve brojniji.

Hrvatska je Nijemcima šesta najpopularnija destinacija za odmor, a 3,3 posto putnika iz te zemlje u 2014. posjetilo je našu zemlju.
Njemački web časopis otkrio je i zašto njemački Zagreb smatraju zanimljivim i što ih je ugodno iznenadilo.

Evo kojih 10 stvari možda ne znate o Zagrebu i zašto ga trebate staviti u svoj planer putovanja‘ napisao je autor teksta.

1.  Špica
Zanimljiva stvar događa se subotom ujutro u Zagrebu,a ima smiješnu vezu s Njemačkom. Zagreb je usvojio njemačku riječ ‘Spitze’ (napojnica) za društveni fenomen špicu. Drugim riječima subota ujutro u Zagrebu nije vrijeme za spavanje. Zagrepčani se subotom ujutro dotjeraju i u nekoliko glavnih ulica odu na kavu. I svi to rade u isto vrijeme od 10 -14 sati. To je središte zagrebačke kulture. Zaboravite petak navečer, u subotu ujutro trebate se dotjerati i otići na glavnu pistu Hrvatske.

2. Dom zmajeva
Berin ima pivo – Zagreb ima zmajeve. Grad je pun reptila i srednjovjekovnih kipova zmija i zmajeva. Zagreb je poznat po svojim legendama, a turisti u šetnji gradom mogu osjetiti pravu čaroliju drevnih priča koje konkuriraju i velikoj Braći Grimm. Jedna od njih je i priča o nesretnoj mladoj kraljici koja je zakopana negdje na Medvedgradu.
3. Dobrodošlica zapisana na grbu
Zastava i grb grada Zagreba prikazuju stjenke grada s tri bijele kule, a zlatna vrata širom su otvorena. Navodno  to simbolizira otvorenost grada za posjetitelje i pozdravlja došljake.

4. Muzej u spomen na prekinute veze
Zagreb ima kompliciranu povijest i ne sakriva je. Štoviše Zagreb ima naviše muzeja po glavi stanovnika nego li ijedan drugi grad u svijetu, što mu je i priskrbilo nadimak ‘grad muzeja’.
Uz Arheološki muzej, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, i mnogih drugih jedan poseban muzej privlači pažnju. Muzej prekinutih veza posvećen sjećanju na sve propale veze. On je neobičan, nostalgičan i nekako melankoličan, no najveća je atrakcija u Zagrebu.
5. Gastronomija, paprenjaci, ljubav  
Hrvatska kuhinja je uzbudljiva i drugačija, a središnje mjesto u Zagrebu je Dolac, kojeg stanovnici grada zovu i ‘trbuhom Zagreba’. Turiste će nerijetko privući paprenjaci, tradicionalni aromatični kolač, imena teškog za izgovoriti, no fantastičnog okusa. Prepoznatljiva su i licitarska srca simbol ljubavi, a neodoljiva su ako su izrađena kao jestivi kolači koji oduševljavaju turiste.

6. Mačke i klasična glazba
Hrvati vole mačke. Ta divna stvorenja su svugdje.  Planinarski dom Gorščica nije iznimka. Umjesto užurbanog restorana ovaj dom nudi mirno mjesto na kojem se možete poigrati s mačkama. Na putu za Medvednicu hrana i piće koje nude su neodoljivi baš kao i klasična glazba koju puštaju. Ako se volite opustiti Zagreb će vam to i omogućiti.

 7. Predivni wifi
Mnogi turisti ovisni su o svom GPS-u i wifi-ju. No ovaj stari grad premda nudi dašak prošlosti osigurat će vam moderna tehnološka čuda.
Centar grada ima besplatan wifi, zajedno s mnogim drugim ulicama, restoranima, hotelima, a cijela Facebook stranica nudi lozinke za wifi u gradu. U Zagrebu se nikada nećete izgubiti i nikada nećete ostati bez pristupa svom Instagram profilu.

8. Najsigurniji javni prijevoz
Zagreb nudi najsigurniji javni prijevoz s niti jednim ozlijeđenim u zadnjih nekoliko stoljeća. Pritom mislimo na zagrebačku uspinjaču, s najkraćom rutom od svega 66 metara koja povezuje Donji i Gornji grad.

9. Povoljne cijene
Ono što nikako ne možemo negirati su povoljne cijene koje su u restoranima čak 50 posto niže nego li u Berlinu. Tako je recimo pivo čak 63 posto jeftinije u Zagrebu.

10. Sestrinski grad
Zagreb i Njemačka njeguju posebnu vezu. Ozbiljno vam kažem. Grad je još 1967. godine proglašen blizancem grada Mainza, zaključuje autor.

Da li ste pročitali ove članke?

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>